Bemutatkozás

Kennelünk nevét az ’Alba’ szó után kapta, mely Skócia skót gall eredetű neve. Ezzel a névválasztással is szerettünk volna utalni a fajta eredetére.

Az angol irodalomban ’Albyn’ formában is megjelenik.
“And wild and high the 'Cameron's gathering' rose,

The war-note of Lochiel, which Albyn's hills

Have heard, and heard, too, have her Saxon foes…”

            Byron - Childe Harold's Pilgrimage (részlet)

 

 

 

Kennelünk alapító kutyája Ice Wine Champagne, Lili.
Neki köszönhetek mindent, a fajta imádatát, egy új életformát, mely a mai napig tanít és nem utolsó sorban új barátokat kaptam általa.

2013-ban egy szerencsés véletlennek köszönhetően Lili 9 hónaposan belecsöppent az életünkbe ezzel minden korábbit megváltoztatva. Férjemmel körülbelül egy időben költöztünk kertesházba, amikor egy barátunk Golden Retrievert vásárolt családi kedvencnek. Teltek múltak a hónapok, közben pedig felismerték, hogy bármennyire is szeretik a kiskutyát, sajnos nem tudják számára azt a figyelmet és kellő időt biztosítani, amit megérdemelne. Végül elszánták magukat új családot kerestek szeretett Lilijüknek. Mi lettünk a szerencsés új család.
Elsőre természetesen minket is lenyűgözött a bája ennek a fajtának, de jobban megismerve Lili természetét rájöttünk, hogy többre van szüksége, igényli a mentális tréninget. Kiléptünk a családi kedvenc zónából, és elkezdtünk retriever képzésre járni. Nem tudtam milyen lesz vele élni, de azt tudtam, hogy nem akarok nélküle élni. Napról napra jobban megismertük igazi jellemét, és egyre közelebb engedett minket magához. A ’zsákbamacska’ kiskutyáról hamar kiderült, hogy ég benne a bizonyítási vágy és imád pörögni, dolgozni. Miatta és a benne rejlő kivételes munkaképesség miatt indultunk el a tenyésztés útján.

2018-ban születtek meg az első Albyn Hills kiskutyák, 4 kan látta meg a napvilágot Pogo (Seahorse from Strawberry Goldens) & Lili (Ice Wine Champagne) párosításából .

Mindenképp szerettem volna egy kislányt Lilitől, így az idővel versenyt futva 2019-ben ismét kiskutyáktól lett hangos az otthonunk. 3 kan és 4 szuka született, B almunkban Dömétől (Diablo Of The Famous Family). A lila szalagos kislány személyében Primrose, Ch. Albyn Hills Bonfire Of My Heart lett az új családtagunk.


Az elmúlt évtizedben meghatározó része lett az életünknek a retriever sport, illetve az apróvadas vadászatokon történő részvétel kutyáinkkal.
Lenyűgöz minden alkalommal látni őket abban a szerepben , melynek köszönhetően a tudatos szelektálás révén megszületett ez a csodálatos fajta.